Hvidvinsdruer
For mange vinelskere har det en stor betydning for hvilket område druen er fra og hvor den er produceret. Vi har derfor lavet en guide over nogle af de mest populære hvidvinsdruer, hvor du kan få indsigt i nogle af de mest almindelige kendetegne de forskellige hvidvinsdruer har. Vores guide er struktureret sådan at den både passer til vinelskeren der har en masse erfaring og til dem der er nybegyndere. Vi vil kort gennemgå fire forskellige hvidvinsdruer, hvor du vil få en masse interessant information, uanset hvor stærk du er i hvidvine.
Chardonnay
Den første hvidvinsdrue vi vil kigge på, er den berømte Chardonnay drue. Chardonnay er nok den mest udbredte drue i verden, hvilket hovedsagelig er fordi den trives godt både i kølige og varme områder. Du vil nemt kunne smage forskel på hvilket område druen er fra idet, at den har meget forskellig smag alt efter varmen. Hvis den kommer fra områder der er kølige, vil vinen ofte have en god syre med smag af æble, pære og blomme. Hvis du derimod får druen fra varme områder, vil du opleve at den ligger mere op ad citrus og melon. I de helt varme områder, kan du faktisk opleve af smagen ligger op ad de tungere frugter som banan og mango. Generelt fremstår vinen frisk hvilket gør den velegnet til fisk, kylling og salater. Historisk så er druen opkaldt efter en landsby i Frankrig der hedder Bourgogne.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc er en populær drue i blandt mange hvidvine. Druen har en elegant smag af friskhed, der læner sig lidt hen ad den bitre syrlighed. Vinen opleves oftest med en smag og duft af grønne toner. Igen kommer det lidt an på temperaturen af området, men oftest vil du opleve en smag af græs, grøn the og hyldeblomst. Historisk så kommer vinen fra den franske Loiredal særdels fra de to vindistrikter Sancerre og Pouilly-Fumé. Det er naturligvis også fra dette område du vil finde de bedste hvidvine med disse druer fra. Dog har New Zealand de sidste mange år arbejdet med denne drue, og hvis du vælger en vin fra Marlborough eller Hawkes Bay, så er du også sikret en god vin. Druen kan både nydes alene uden mad, men den passer også godt til sideretter som østers, seafood tallerken eller gedeost.
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner er Østrigs nationaldrue, samt landet vigtigste drue. Den står faktisk for omkring 30% og landets samlede vindyrkede areal, hvilket også viser hvor meget kærlighed druen får i landet. Du finder druen i alle regioner i Østrig, men den er særlig kendt i Wachau og Kremstal. Det er også oftest i disse områder, hvor du finder de bedste vine på druen. Du finder vinen i mange forskellige stilarter, med alt fra lette vine til de mere fyldige med smag af tørrede frugt og honning. Dog kan du også finde den med den klassiske smag af grøn peber. Generelt for vinen er, at den passer rigtig godt til mad, næsten uanset hvilken ret du skal have. Du kan få den til at passe krydrede karry retter eller chili retter, samtidig med at man finder den passende til fisk eller lyst kød. Du går derfor ikke forkert ved at købe en hvidvin med denne drue.
Riesling
Den sidste hvidvinsdrue som vi vil komme ind på, er Riesling. Denne drue er nok verdens mest ædle hvidvinsdrue og bliver specielt brugt til fornemme vine fra Tyskland og Alsace. Druen kan nemt klare hårde vintre og modner ofte sent. Du finder meget ofte vinen med en intens frugtsmag sammen med fin syre. Med en lav alkoholprocent gør den meget let med toner af abrikoser og meloner. Du kan finde vinen både tør eller forskellige grader af sødme, idet druen gør det nemt for producenten at styre det i den retning de gerne vil have. Med sin lethed passer vinen især godt til fisk og skaldyr, men du kan også få den til at spille godt sammen med røget svinekam eller kylling.
Vi har nu gennemgået fire helt fantastiske hvidvinsdruer, der stammer fra forskellige verdensområder, og som har meget forskellig smag. Selvom du har en ide om druen, så er det vigtig at du lige tjekker op på hvilket område den er dyrket i da det kan have en stor indflydelse på om vinen er tør eller sød.